HOOFDMENU

Nassaukade

Interieur

 

Opdracht: particulier
Aannemer: div. onderaannemers
Constructie: Duyts BV, Amsterdam
Oplevering: 2003

De  twee hoogste verdiepingen van een grachtenpand uit 1910 werden tot één appartement verbouwd.                    De oude trap van de 3e naar de 4e, de hoogste, verdieping is vervangen door een nieuwe, ellipsvormige staaltrap in de woonkamer. Via een tussenbordes voert de trap langs een twee verdiepingen hoge boekenwand, die geplaatst is in het trapgat. Door de plaatsing van een lichtkap boven het trapgat voert de route naar het licht.     Aldus is deze ontsluiting het hart van de woning geworden.

De gang van voor naar achter wordt begrensd door een losgeplaatste, ronde, rode wand. Hierin hebben achtereenvolgens: berging, meterkast, garderobe, toilet, entree en een pantrykast een plaats.                      Op de plaats van het oorspronkelijke trapgat is nu de badkamer.               Ook hier is een ronde wand los geplaatst op de vloer, zodat de dikte van de terrazzovloer vanaf overloop en slaapkamer wordt  getoond.

De verbouwing is een eigentijdse invulling in een pand van begin vorige eeuw. Karakteristieke monumentale onderdelen als stijlplafonds, geprofileerde kozijnlijsten worden nadrukkelijk gehandhaafd.

Een  bewuste zintuiglijke beleving is bewust nagestreefd door  toevoegingen en ingrepen als terrazzovloer, geblauwde staalwand, geprofileerde lijsten, ellipsvormige staaltrap met een zeker theatraal gehalte en hoge plinten. Ook de nevenschikking van materialen als hout, epoxy, staal moeten een sprankelend kleurbeeld opleveren.         Tijdens het ontwerp is per ruimte in nauwe samenwerking met de bewoners een “moodboard” gemaakt. Dit resulteerde in een zestal: woonkamer, studieplek, werkkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en muziekstudio.  Dit vormde de leidraad voor sfeer en kleur voor de genoemde ruimten. In het resultaat hebben opvolgende ruimten, als stijlkamers, een verschillende atmosfeer.